Bianca Preda blog

Acum câțiva ani ani am decis, împreună cu colegii mei de la Cursuri Creative că trainingurile noastre de comunicare au nevoie de o completare. Mai precis, de o etichetă în business. Toată lumea pare că găsesște intuitiv moduri de comunicare, dar puțini cunosc regulile scrise ale acesteia. Nu am sa descriu cât de mult a durat căutarea unei persoane care să vină in fata cursanților noștri cu un discurs care să le inspire dorința de elegantă în comunicare. În cele din urma, am gasit-o pe Cristina Turnagiu Dragna, un profesonist în domeniu și secretarul general al Asociatiei Romane pentru Protocol și Ceremonial. La prima întâlnire am stat cu Cristina 3 ore și jumătate și ni s-a părut că abia am început. Erau prea multe de spus și prea putin timp să le discutam dar am reusit sa ne punem de acord asupra celui mai important lucru: urma sa facem un curs de etichetă și protocol în afaceri. În mai putin de două luni, cursul era deja la prima ediție. Am fost unul dintre primii cursanti pentru ca eu, inainte de toate, am simtit ca mai am multe lucruri de invatat. Ma asteptam sa fiu bine informata dupa curs, dar el a reusit nu numai atat ci sa imi si schimbe perceptii si valori iar aceasta este una dintre cele mai profunde experiente a unui om prezent la un training.

Pe lângă regulile practice de etichetă, cursul are capacitatea de a-ți seta o stare. Ți se povestește despre prima carte de protocol, despre curtoazia afișată de membrii Caselor Regale și multe alte informații inedite care te fac s vrei să explorezi mai mult domeniul.

Am învățat că limbajul meu non-verbal prezintă înainte sa o fac eu iar Cristina se foloseste de toate resursele pentru a demonstra acest lucru. Am aflat despre mine că modul în care strâng mâna oamenilor mă face să îmi îndoi coloana vertebrală. (Scolioza mea abia acum are o explcație logică).  Am descifrat, cu amuzament, gafele facute de înalții demnitari atunci când  salută și am disecat, asemeni unor comentatori erudiți, care sunt lucrurile pe care le comunică aleșii nostri atunci când pleacă la întalniri oficiale.

Pentru mine, în calitate de organizator de evenimente, cursul a fost o mină de aur. Am aflat informatii despre ordinea de precădere a invitaților și că abia în 2016 statul român a considerat că este momentul să reglementeze protocolul oficial printr-o lege. Acum pot răspunde cu vehemență unui prefect care crede că este mai important decât primarul unei comune de 200 de locuitori pentru că pot invoca o lege care il contrazice. Nu mai vorbim despre presedintele Academiei Romane, despre membrii Casei Regale a României sau ai administratiei locale, care ar trebui să își găsescă locul într-o ordine a discursurilor facută “ca la carte”, fara emoție.

Daca tot vorbim despre regulile de asezare la masa si de comunicare cu membrii Casei Regale, a vorbit cineva despre faptul ca stema tarii noastre a fost schimbata in 2016 prin alaturarea coroanei regale? Pentru cei care se vor regasi in situatia de a comenta o gresala sau alta a organizatorilor de evenimente, poate este cazul sa afle ca acum avem legi si norme, despre care Cristina Turnagiu Dragna vorbeste cu o pasiune aproape contagioasă.

M-a impresionat de-a dreptul pledoaria ei pentru folosirea costumului national sau a elementelor nationale in tinutele de gală. Asa cum se prefigura inca din primele ore, cursul a fost unul personal de aceea Cristina a gasit de cuviinta ca elementele nationale sunt la fel de valoroase intr-o tinuta ca si cele de black tie dintre cele mai rafinate. A fost unul dintre putinele momente cand, la un curs, am simtit ca vreau mai mult de la mine in relatia cu altii si acest lucru a fost inspirat de retorica trainerului nostru, care se duce mai departe de reguli si norme. Cristina adopta aceste reguli si le integreaza intr-un stil de viata care o face sa inspire si pe altii cu simțul elegantei si al bunului gust.

M-a surprins atentia ei pentru detalii. Presarate cu complimente, portelanuri de la Azay (furnizorul Casei Regale a Romaniei) si ciocolatele elvetiene, explicatiile ei despre tinuta la dineurile oficiale pareau a fi venite dintr-o lume in care eleganta este inca o parte importanta din viata oamenilor. Am sa va las sa descoperiti singuri diferentele dintre lingura pentru grapefruit si cea pentru desert:)

Stilul de viata va influenta intotdeauna si stilul de business. În cazul acesta, informatiile primite la curs m-au ajutat sa imi dau seama de greselile pe care le-am facut in trecut si nici nu vreau sa ma gandesc cat m-au costat. Costat la propriu, nu la figurat! A nu raspunde prompt la emailuri, a nu multumi, a nu trimite feedback si – cel mai grav dintre toate – a nu respecta normele de eticheta din motiv ca business-ul este despre bani, te poate costa functii, afaceri si venituri.

Ceea ce este fascinant la acest curs este cum trainerul integreaza eticheta intr-un stil de viata care te poate eleva atat la nivel personal cat si profesional. Acum, sincer, mai stie cineva un curs care are un capitol despre DECENTA? La finalul cursului am simtit nevoia sa ii multumesc, nu pentru ca asa imi predase in cele 18 ore de maraton de eticheta, ci pentru ca asa am simtit.

Nu am fost singura, se pare. De peste 2 ani Cristina livrează cu succes cursul de Etichetă și Protocol în Afaceri iar feedback-ul participanților ne arată, de fiecare dată, cât de multă nevoie de etichetă avem cu toții.

Bianca

Antreprenor. Comunicator. Trainer

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *