Nu exista nu pot

Au trecut mai mult de 10 ani de când depun bilanțuri la final de an. Nu toate au fost pe plus, nici contabil nici emoțional. În business, femeile contorizează mai mult emoțiile, principiile și statisticile personale. Cu alte cuvinte, avem tendința să se comparăm cu noi, să ne raportăm la propriile noastre aspirații și suntem foarte ocupate să demonstrăm în fiecare zi că putem. Ceea ce depunem la fisc, suma de bani pe care o avem în bancă, rareori reprezintă valoarea unei femei care face afaceri în România. Sunt multe femei antreprenor, dar experienta îmi spune că ar putea fi și mai multe. Ideile lor au fost oprite din devenire de cuvinte aruncate la întâmplare, pe care ele le-au crezut adevărate. Puterea lui “nu ești în stare” încă este cel mai mare adversar al nostru.

În 10 ani de training am cunoscut suficient de multi oameni. Cu peste 1000 am stat câte două zile într-o sală. Înveți să asculți oamenii și să iei ceva din fiecare poveste. Povestea de astăzi este cea a tuturor femeilor care ar fi putut avea succes dar nu au fost suficient de bune… 

La cursurile noastre vin peste 80% femei. Nu mă întrebați de ce. Poate și pentru că firma are 100% angajați femei. Hai să îi spunem energie, că se poartă conceptul. 

Dintre femeile care vin la noi, o mare parte au trecut de 30 de ani, dar sunt pe cale să facă o nouă descoperire, că viata lor ar putea fi și altfel. Să fii wedding planner și să faci parte din evenimente încărcate de emoție poate fi ceea ce ai visat de mică, dar ce păcat ca mama ți-a spus că avocatura te salvează de la o viață trăită în sărăcie. Ți-a plăcut tot timpul să creezi buchete de flori, dar soțul ți-a spus că trebuie să ai un venit din care să creșteți copiii. Marketing și PR?… numai fete disponibile, tu ești femeie serioasă. Vocile celor din jurul nostru ajung să ne modifice deciziile personale. Devenim ceea ce vor alții și, în mod paradoxal, folosim argumentele lor ca fiind ale noastre. Renunțăm la visuri și pasiuni de parcă aruncăm o cuie de lapte goală, fără să știm că acolo este bucuria de a face ceva pentru noi.

Pe măsură ce renunțările ne acaparează prea mult ajungem în punctul în care punem stop. Aici întâlnesc oamenii talentați care povestesc în prezentările din deschiderea cursului cum si-au pus pasiunea pe hold pentru o viata sigură. 20 de ani mai târziu și doi copii în adolescență, ele încep să își dorească să fi trăit și altfel, să fi muncit și altfel. Ideile lor sunt de multe ori surprinzătoare, o colecție de experiență transformată în creativitate. Bucuria de a construi ceva nou se manifestă imediat. Apoi, din spatele tuturor ideilor bune, se strecoară un “dar nu pot”.

“Nu ești în stare” este prea adânc înrădăcinat în mintea noastră. E greu să treci granița succesului cu asemenea greutate ținându-te locului. 

Apoi sunt copiii, soțul și familia. Ideile geniale pot aștepta cât se pune tocănița pe foc, pentru că ceea ce face ea este un moft. Ceea ce face el este responsabilitate și acțiune. Aș vrea să cred că lucrurile se schimbă, dar asta ar însemna să vad mai puține cazuri de felul acesta. Când vine vorba se scuzele pentru care o femeie își abandonează visul, gătitul concurează lejer la primele locuri. 

Timpul… nu am timp pentru o afacere nouă. Probabil nici eu nu aveam timp, dar nu am avut de ales. Fiica mea s-a născut în luna în care au ieșit actele firmei. Nici ei nu i-a pasat ca nu am timp, nici firma nu se conducea singura, așa ca am ținut în bucătărie primele ședințe de “management”.  Dar nu mi-a dat prin cap să renunț. Dar eu am avut noroc. Cineva mi-a spus că se poate si așa. 

Cele mai multe femei își iau sfaturile de business de la consultanții privați, adică familia. 

  • De ce te bagi unde nu știi?
  • Riști banii pentru un moft!
  • Iar ai o toană în care vrei să te regăsești ?
  • Hai să mai discutam când suntem pregătiți
  • O sa te mănânce de vie
  • Nu te pricepi tu la bani…
  • O să renunți la shopping ca să dai salarii?

Dacă ajungi să mă cunoști la vreun curs ai sa afli ce părere am despre asta, dar lăsam discuția pentru atunci:) 

În ultima perioadă, la Cursuri Creative am început să primim tot mai multe cereri de înscriere de la bărbați, pentru prietenele sau soțiile lor. Nu vă bucurați, încă jumătate vin sub  forma “nu am timp să ma ocup, trimit soția să învețe”… dar nu putem ignora progresul. 

Ne bucurăm pentru toate femeile care vin la cursuri pentru că știu cei din jur le susțin. Du-te și urmează-ți visul iar eu te voi urma pe tine.  Cam așa ar trebui să sune declarațiile de iubire dar cu o geantă scapi mai ieftin. 

Puterea lui “nu ești în stare” dăinuie mult în mintea noastră. Chiar dacă, printr-un exercițiu de curaj, ajungem să demonstram – lor și nouă – că se poate, valul doi al îndoielilor este chiar după colț. 

Urmează “ce cauți tu aici” și “cine te sponsorizează?”. Toate întrebări pertinente în felul lor, dar care sper sa nu vă dea motiv de introspecție. 

In etapa 3 a mersului liniștit pe drumul tău nu îi mai auzi și nici nu te mai fac să te îndoiești de tine. Dar poți vedea cu alți ochi lumea. Este lumea pe care tu ai creat-o, unde succesul este o stare de spirit. Fiecare îl traduce cum vrea. 

Bianca

Antreprenor. Comunicator. Trainer

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *