Hei tu! Da, tu, angajatul care muncește de acasă și pune postări pe Facebook din 10 în 10 minute cu #boredasfuck #stauacasa și meme-uri despre ce fac oamenii de plictiseală prin apartamentele lor. Probabil că asta e încă o bășcălie pentru mulți dintre prietenii tăi. Nici nu te condamn, nu tu trebuie să ai grijă de bunul mers al țării. E suficient să spui că sunt alții de vină, chinezii, americanii, italienii nedisciplinați sau statul român care fură de 30 de ani.  Până la urmă, nici nu trebuie să crezi că există un virus… Nu despre asta vorbim acum. Cu sau fără conspirații mondiale, firma la care lucrezi are mari șanse să se închidă. Nu din cauza virusului, ci din cauza recesiunii care îi urmează. Nu știu câte economii ai reușit să faci până acum, dar plictiseala asta nu o să mai fie pe bani în cel mai scurt timp.

Angajatorii trăiesc acum coșmarul vieții lor și nu se compară cu niciun film pe care l-ai văzut tu pe Netflix. Cei care au credite, încă mai speră să fie amânate. Cei care sunt obligați să închidă așteaptă să vadă cum e cu șomajul tehnic. Noi, de exemplu, facem cursuri. Am crezut că scăpăm punându-le online dar ne-am cam grăbit cu digitalizarea asta, pentru că problema este cu totul alta. În ultimele două săptămâni am întâlnit două tipuri de oameni. Unii care s-au oprit din învățat pentru că nu mai este obligatoriu și alții care au plusat și folosesc timpul petrecut acasă pentru a învăța ceva nou.

De peste 10 ani în domeniu am mai văzut o criză trecând peste noi. Lucrurile s-au întâmplat cam la fel. Primul lucru la care au renunțat a fost procesul de învățare. Au economisit banii, pe bună dreptate. Dar ce ne facem când o să ieșim din casă, peste o lună sau cât o trece până atunci? Cu ce bani pornim motoarele? Și atunci când le vom porni, oare vom avea toți la ce să ne întoarcem? Ideea este că atunci când vom relua activitatea este posibil ca angajatorii să aibă nevoie de oameni care au cunoștințele necesare pentru a prelua mai multe task-uri. Acum 10 ani, în IMM-urile românești erau oameni-departamente, adică aceia care făceau câte un pic din fiecare. Nu mă aștept ca lucrurile să fie atât de departe de ce se va întâmpla acum. În cazul ăsta, skill-uri precum postatul de meme-uri pe Facebook nu va fi bugetat pe o poziție de PR. Dar sigur vom avea nevoie de oameni care să știe și vânzări și marketing și ceva de comunicare. Nu mai spun de altele mai tehnice…

Dacă tot stăm acasă, hai vorbim și de ceea ce facem acasă. Învață să gătești, să programezi, ia un curs de Excel ca să îți organizezi mai bine resursele în viitor. Ca să fie clar, noi nici nu avem cursurile astea, deci nu facem vânzări aici, dar sunt multe agenții care le oferă. Orice curs ai alege fă ceva pentru că o faci pentru tine.

Noi vom fi bine și peste 3 luni și peste 10 ani. Been there, done that. Stăm acasă și pregătim cursuri noi. Poate vă vor fi de folos când trece toată nebunia.

Bianca

Antreprenor. Comunicator. Trainer

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *