Astăzi ai stat în soare și ai plantat copaci. Copilul tău reciclează. Tu stai pe net și dai like companiilor cu activări de CSR. Esti activ, nu neapărat activist și asta pentru ca organizația în care lucrezi s-a dat peste cap sa îți spună că face și altceva în afară de a vinde produse și servicii. Până la un punct ai crezut că ești într-un loc în care lucrurile în care crezi tu sunt și cele în care crede compania. 

When people are financially invested, they want a return. When people are emotionally invested, they want to contribute.

Simon Sinek

Apoi a venit alt șef. A ținut un discurs despre viziune și te-ai trezit cu invitații la festival, pentru că organizația ta vrea să dea un feeling mai fresh echipelor.

E bine, îți spui. E ok sa fim creativi.

Colegii tăi sunt mega încântați. Doar că cei vechi tot pleacă și cei noi scad media de vârstă până la pragul în care îți dai seama că trebuie să fii vegan ca să ții timpul in loc. Organizatia se restructurează după nouă viziune. E mai cool, e mai friendly și sigur are taskuri mai multe pentru oameni experimentați ca tine. Partea mai dificilă este că motivația ta scade în loc să crească și efortul de a comunica cu echipa ta pare să aibă nevoie de un translator în toată regula. 

Între timp, fata de lângă tine, al carei nume abia reușisei să îl retii, își strânge cuminte lucrurile de pe birou. Nu își găsește vibe-ul în organizație…. Pleacă tot în domeniu, la unii care au zonă de relaxare pe hol. În cele din urmă, îți pare că viziunea asta e precum guvernele noastre. Fiecare cu a lui și de câte ori vine unul nou, rade viziunea ăluia din urmă. Ca în cazul etern nefericitului stat, lipsa unei consecvențe duce la haos și lipsă de performanță. Organizațiile sunt un organism care crește în functie de ADNul său.

Dacă schimbi ADNul la 5 ani, întreaga organizație va lua o altă formă, cea a liderului său. Până când oamenii nu vor învăța asta, departamentele de HR vor avea o viață foarte complicată.

Bianca

Antreprenor. Comunicator. Trainer

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *